Monday, January 5, 2009

salam..

Ramai kawan2 sekeliling sy ckp sy nie terlalu kurus… jadi..timbul juga rasa risau dengan berat sekarang ni...tak sesuai dengan ketinggian...selalu juga sy tanyakan pada kwn2 lain cara selamat untuk naikkan berat?
makan banyak pun still same...org kata kdr metabolisme tinggi pun sebab berat badan tak naik..tak payah nak risau lah......
ada jugak kwn2 ckp..da kahwin nanti, bukan saja dapat naikkan berat badan ke berat badan ideal, sesilap boleh terbabas.....makin berat pula..
artikel nie sy keluarkan bukan utk mengeluh..tapi utk mengingatkan pada diri sendiri..di bwh adalah petikan dari : Healthy Lifestyle Campaign 1997, Healthy Eating : Manual Prime and Supportive Messages, Ministry of Health Malaysia – artikel berkenaan Piramin Makanan Malaysia…mudah2an dapt memberi info yg berguna kepada semua..
InsyaAllah..

PIRAMID MAKANAN MALAYSIA


Apakah dia Piramid Makanan?
Satu Carta yang membantu kita untuk merancang pengambilan jenis-jenis makanan dan sukatan makanan yang sesuai untuk kita setiap hari .


Berapakah kumpulan makanan terdapat dalam Piramid Makanan?
Makanan dibahagikan kepada 5 kumpulan utama yang diletakkan pada paras yang berbeza-beza di dalam Piramid Makanan Malaysia:
Paras 1 Nasi, mi, bihun, roti, bijirin dan produk bijirin lain serta ubi-ubian
Paras 2 Buah-buahan dan sayur-sayuran
Paras 3 Ikan, ayam & itik, daging dan kekacang Susu dan produk tenusu
Paras 4 Lemak, minyak, gula dan garam


Berapakah sajian yang perlu kita ambil dalam sehari?
Paras 1 Bijirin-bijirin & bijirin berpangkalan produk-produk dan ubi-ubi (8-12 sajian)
Paras 2 Buah-buahan dan sayur-sayuran (3-5 sajian)
Paras 3 Ikan, ternakan, daging dan kekacang (2-3 sajian)
Paras 4 Susu dan hasil tenusu (1-2 sajian)
No comments: