Thursday, February 25, 2010

salam Maulidur Rasul 1431HSalam kembali,Alhamdulillah~ hari ni – 12 Rabiullawal 1431 H bersamaan 26 Febuari 2010.. umat Islam menyambut Maulidur Rasul.. Selawat serta salam ke atas Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga baginda..

Tika ini, sy berada di kerusi dan meja ofis.. makna lain..sy x cuti walaupun negeri johor memberi cuti umum… suami pula cuti… Mohon maaf sy kurang mood utk meneruskn entry kali ni..

Cuma sekadar perkongsian artikel di bwh berkenaan sikap mahmudah Rasulullah s.a.w.moga bermanfaat kpd semua..insyaAllah ..Kehidupan kita jika sehari-hari kita jalankan mengikut landasan yang lakukan oleh Rasulullah SAW, kita bukan sahaja mendapat ganjaran kesihatan yang elok dan hati yang tenang tapi juga pahala yang amat besar dari ALLAH swt. Ikutilah anjuran-anjuran di bawah ini seperti berikut:


1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan solat sunat dan solat Fardhu, solat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yang mendalam antara lain :
- Berlimpah pahala dari Allah
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesihatan/ terapi penyakit TB
- Memperkuat fikiran dan menyehatkan perasaan2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasul selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari khamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. "Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman"(HR Muslim)

3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN
Sabda Rasul : "Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak ( tidak sampai kekenyangan)"
(Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesihatan

4. GEMAR BERJALAN KAKI
Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung

5. TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah : "Jangan Marah" diulangi sampai 3 kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesehatan jiwa. Ada terapi yang tepat untuk menahan marah :
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring
- Membaca Ta'awwudz, kerana marah itu dari Syaitan- Segeralah berwudhuk
- Solat 2 Rokaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati

6 OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis akan memberikan kesan psikologis yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqomah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT

7. TAK PERNAH IRI HATI
Untuk menjaga stabilitas hati & kesehatan jiwa, mentalitas maka menjauhi iri hati merupakan tindakan preventif yang sangat tepat.

Pengajarannya dan kata nasihat penyunting:
Diriwayatkan dari Ibnu Umar radhiyallahu 'anhu dia berkata, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Wahai sekalian orang yang telah menyatakan Islam dengan lisannya namun iman belum masuk ke dalam hatinya, janganlah kalian semua menyakiti sesama muslim, janganlah kalian membuka aib mereka, dan janganlah kalian semua mencari-cari (mengintai) kelemahan mereka. Karena siapa saja yang mencari-cari kekurangan saudaranya sesama muslim maka Allah akan mengintai kekurangannya, dan siapa yang diintai oleh Allah kekurangannya maka pasti Allah ungkapkan, meskipun dia berada di dalam rumahnya." (HR. at-Tirmidzi, dishahihkan oleh al-Albani dalam shahih sunan at-Tirmidzi 2/200)

Doa kami:

Ya Allah,bersihkanlah hatiku dari sifat sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat sifat mahmudah...::

WASSALAM. Allah hualam bissawab......

No comments: