Wednesday, June 23, 2010

My Third Check-Up !! - ( 16 Weeks)

Salam semua,




Syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana dikurniakan nikmat Iman dan Islam.. Selawat serta salam ke atas junjungan Rasululllah saw serta kaum keluarga baginda..

Alhamdulillah..awal pagi td selesai sy membuat pemeriksaan bulanan di klinik desa senai.. Pemeriksaan kali ke-3..memandangkan pemeriksaan ni mengambil masa yg agak lama ,kerana ramai ibu-ibu hamil dtg dan juga staff yang dirasakan tidak mencukupi..jadi, sy ambil cuti separuh hari… suami tercinta tak dapat temankan.. sy yang menghalang..risau cutinya cepat habis..walhal cuti tu blh digunakan diwaktu kecemasan / perayaan… alhamdulillah..masih diberi kekuatan oleh Allah swt utk memandu…

Smpi klink dlm jam 8.00pg..saat ini ramai ibu-ibu mengandung berduyun2 dtg ke klinik..kebanyakkan mereka da mengandung lebih dr 6 bulan..sbb perut mereka besar2 belaka..dibandingkn dgn sy yg baru je 4 bulan.. hihi..masuk saja, terus ambil nombor giliran… kemudian buat urine test..dan timbang berat..

Lebih kurang 20 minit, nama sy dipanggil.. pemeriksaan spt rutin bulanan biasa.. ambil tekanan darah, kepekatan darah, dan scan perut..

Secara kesimpulan, pemeriksaan kali ni nurse pun cakap tiada masalah..doktor pun ckp perkara yang sama…

Berat = 45.5kg (naik la 0.5kg..sblm ni 45kg saja..)
Tekanan Darah = 90/60 (rendah sedikit dr sebelum ni.. tp masih normal)
Kepekatan Darah = 13.3mg% (alhamdulillah..xde masalah..sbb b4 this 12.8mg%)
Scan = Baby dah makin membesar.. ukuran baby lebih kurang = 55mm saiznya..(da blh nampak kepala,tangan dan kaki..seronok sgt2..tp x blh print hasil scan tu..sbb klinik desa x provide print)..

Akhir sekali,,mcm biasa nurse bagi la ubat dan perjumpaan utk pemeriksaan akan dtg doktor tetapkan pada 22hb Julai (khamis)…InsyaAllah, doakan keselamatan sy dan baby ye…syukran.

6 comments:

Cik Sara said...

Lagi 5 bulan leh lah letak gambar baby sendiri kat sidebar tu kan kak farah..('o,')

Hari ni saya tengok baby...Newborn baby kat labour room n wad neonatal n NICU N PICU..best gak uat praktikal kat spital..leh tengok mende yang orang awam tak leh masuk tengok sesuka suki.. hehehe..

Jaga kesihatan dan bayi dalam kandungan ya!

Nurul 'Uyun Binti Ahmad said...

akak berat 45 je? waduh2... uyun dah 50kg sekarang... kalau mengandung esok... waduh22.. hihi... jaga diri k..

mengikut pengalaman ibu2 mengandung, berat ibu mengandung selepas 5 bulan. masa tu kena jaga berat badan k... tapi kalau yang morning sickness, susah sikit nak naik memandangkan badan tak sihat. tapi kalau senang hati, insyaallah, sihat dan boleh naik mendadak... kesimpulannya, kena jaga makan dan kesihatan ye.. =)

angahfarah said...

salam sara..

insyaAllah...doakn kesihtn kami sekeluarga ye..
at this moment..mual n muntah2 da kurang..

wah..best praktikal kat situ yer..bagusla..nanti sara belajr sket nk handle baby...hhihi..

angahfarah said...

salam 'uyun..

haha~ ni kira naik la berat akk..waktu belajr aritu 43kg..then kawin..naik la 45kg.. stat mengandung naik la 0.5kg...alhamdulillh..
aah..kena jaga pemakanan..alhamdulillh..stakat ni akk x morning sicknss yg teruk.. just mual2 n muntah2 kuar air je..tu pun sekejp..hope doakn akk n baby yer..

noor afzan said...

Alhamdulillah~
5 bulan sok leh la tahu jantina kan..
=)

Anonymous said...

take care farah..slim sungguh ko ek.aku dah 48 kg farah.hehe