Sunday, January 9, 2011

Detik Kelahiran Ammar Faiz - Part 1

salam semua,

Di sini sy ingin berkongsi saat2 kelahiran Ammar Faiz kepada semua.. tp mungkin perkongsian ini tidak la se'details' mana..hanya dgn point2 penting aja...(masa utk menulis agak singkat,sbb skng ni jadual agak padat utk sesi mengepam susu di ofis)..

30hb Oct 2010 (sabtu)

1) 2ptg-6ptg : pergi jemputan kahwin rakan ofis suami di Felda Tenggaroh 2, kota tinggi..

2) 8mlm : masak makan malam. abg request nk makan sup ayam..jadi buatlah..
3) 8.30mlm: siap masak je, sy g toilet..terkejut sgt2 ..sbb ada kesan tompokan drh..cepat2 panggil abg yg masa tu da standby nk menjamu selera...last2 x sempat makan pun..jamah aja mkn sket..capai beg and dokumen2 penting g hospitl..masa tu pinggang sy rasa sakit yg amat..kaki pun lenguh2..

4) 9.00mlm :sampai kat hospital kulai..doktor cek.jalan da buka 4 cm..mmg x larat sgt2 masa tu..mulut terkumat kamit baca zikir,doa,ayat2 Quran..last2 kena naik troli sorong tu naik ambulans..kena hantar ke HSA JB sbb bayi pramatang..

5) da x ingat da pukul bp masa tu..smpi HSA JB kena masuk satu bilik..doktr scan perut..bgtau mmg da nak bersalin..even kandungan masa tu baru 34minggu..alhamdulillah,kedudukan baby dan uri berada dlm keddkn yg betul..da selesai kena tolak lagi masuk labour room..dlm labour room tu sesorang aja..tp ada la nurse dgn doktr yg temankan..byk jgk ubat yg dicucuk pd tgn sy.. utk matangkan paru2 dll..x ingat ape lg..redha saja masa tu kena cucuk..

31 October 2010
6) 1 pagi: dpt tau masa sbb ada jam kat dinding..hee.. masa ni terbaring aja kat katil..ada nurse tu jaga..last2 sy rs ngantuk sgt2..sy ckp la , "nurse, blh x sy tido..sy mengantuk.".. nurse pun jwb,"xpe, tido ajela..xde mslh." mmg sy terlena lepas tu...sedar2 je da jam 6pg..tgk perut besar lg..ingt da bersalin..rupenye blm lg..

7) abang kuar masuk bilik..risau dia...bg sy air selusuh yg die buat masa tgh mlm td.. sbb mmg xsempt minta air selush dgn org..mak abah dr kluang pun dr tgh mlm da smpi JB..penat mereka bermalm di hsptl jgk..

8) dlm labour room, sy terbaring ataas katil sambil membaca ayat2 Quran ..doa Nabi Yunus a.s tu pun x lekang di bibir.. dlm jam 10.30pg, doktor dtg, pecahkan air ketumbahan sy..Ya Allah, selepas aja air ketumbhn dipecahkan, br terasa sakit di bhgn pingang dan perut... umpama sakit segugut yg teruk.. syukur sy diberi kekuatan tika itu..

9) dlm jam 11pg,rasa kontraksi kerap sgt2... cepat2 sy panggil nurse.. Alhamdulillah, tepat jam 11.21 pg, sy telah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 2.3kg walaupun dlm keadaan premature...


* Syukur atas kurniaan Allah swt kepada kami..*





2 comments:

Umi said...

alhamdulillah.. tahniah sekali lagi...

sil said...

tahniah ye=) lama xbuka blog ni dah macam2 entri rupenye.

moga ammar akan jadi insan soleh di masa akan datang!