Wednesday, January 12, 2011

Rutin harian saya kini..

Salam semua,


Syukur diberi kesemptn menulis kali ini…sedikit perkongsian sy coretkan mengenai fas baru yg sy dan suami lalui…iaitu menjadi ibu dan ayah kepada permata kami – Ammar Faiz..




Sy akui,rutin harian sy kini setelah naik bekerja agak berbeza sama sekali..

Jam 5pg :.. memandangkn sy memberi bekalan susu perah ibu, sy bgn di awal pagi ini utk sediakn bekalan susu utk ammar. Mula2 buka peti sejuk, utk periksa bekalan susu itu telah cair di bhgn bwh (sblm ni diletakkn di peti ais bhgn beku). Botol2 susu utk bekalan ammar sy da sediakn mengikut sukatan keperluannya setiap sesi. Biasa ammar minum around 3.0 oz..

Jam 5.30pg: siap2 khidmat diri, prepare utk solat..ada masa sy sempt buatkan sarapan berat2 sket mcm nasi grg…paling2 pun sempat la buat roti bakar.

Jam 6.20pg: kdgkala masa ini , ammar bgn utk menyusu. Jadi sy layan ammar sekejap.. sy akn pastikan diapers ammar ditukar sblm menyusu..biar ammar selesa utk menyusu.. masa ini, mmg x sempat nk uruskan abg sgt..nasib baik abang jenis x kisah..alhamdulillah..setakat sy buatkan susu panas dan roti bakar utknya memadai..

Jam 6.40pg: abg da bertolak pergi kerja..tinggal la sy bersama ammar.. masa ni, sy pula sibuk uruskn diri sendiri..dikala ammar lena dibuai mimpi... cepat2 sy siap2 menyarung uniform kerja,minum susu /nestume dan makan la roti ataupun biskut2..sempat juga kemas2 rumah sket..

Jam 7.30pg: sy masuk dapur semula, ambil stok susu dan masukkn dlm cooler bag ..letak sekali ice pack..


kemudian, start enjin kereta, masukkn beg baju ammar,bekalan susu utk nya, beg galas sy (beg pam susu sebenarnye) ke dlm kereta..siap2 semua, last sekali, barula sy ambil si kecik sy yg lena tidur tu masuk dlm kereta...letak atas car seat baby...tp bukan setiap hari die ketiduran..ada masa terjaga pula ..mcm tau2 aja ummi ni nak hantar ammar pergi taska..

Setiap hari, sebelum menghantr ammar ke taska (time ammar terjaga), sy akn berbual2 dgnnya..dan sepnjng perjalnn ke taska nya, sy slalu cakap dgn ammar : “ Ammar anak yg baik yer..jgn sedih. Ummi hantar Ammar pergi school” Ammar mcm faham2 saja bila sy berckp mcmtu..

7.40pg: sampai di taska Ammar. Pengasuhnya dtg jemput di luar pagar.. aduh, sayu sy mengenangkan keterpaksaan utk menghantar anak utk dijaga org lain.. tp nak buat macamane..ummi ada tuntutan kerja…selepas menyerahkan beg baju dan beg bekalan susu, sy terus ke tmpt kerja..

Inilah rutin harian sy di awl pg..sblm sampai di ofis..

8.20pg – 6ptg : Di ofis pula, sepnjng tempoh bekerja, sy menetapkan 3 kali sesi mengepam susu…tempatnya di surau..agak sukar mengepam di ofis… tidak privacy..

Sepanjng proses mengepam,sy akan tatap gmbr Ammar …dan berbual2 sebentar dgn rakan2..ini utk menstabilkan emosi sy supaya hasil perahan dpt banyak.. insyaAllah…

6.00ptg: baru keluar dr kilang.. balik utk mengambil Ammar di taska..saat ni slalu sy nantikan..rs x sabar nk peluk Ammar..hee.

6.25ptg: sampai di taska Ammar.. siap2 utk balik rumah..ada masa sempat berbual2 dgn pengasuh ttg keadaan Ammar dan sbgnya.. Sampai rumah saja..simpan stok susu yg diperah di ofis td... alhamdulillh..masih tahan susunya, sbb sy simpan did lm cooler bag dan diletakkn pula ice pack..

7.30mlm: selesai solat dan melayan Ammar (smpi ank ummi tertidur), sy pun bersihkan botol2 susu yg diberi pd taska.. kemas apa2 yg patut...buka peti sejuk, tgk apa lauk yg blh dimasak, sy masak... sementara abg masih di tempat kerja..* masa ammar tidur, sy dapatla berehat sekejap..

10.00mlm : ada masa abg baru smpi rumah time2 macam ni...nk buat mcmane kan... sy sediakn abg air dan makan malam..temankan die makan..sbb biasa sy mkn dulu..perut da lapar..selesai makan..abg duduk2 rehat sambil menatap Ammar yg lena tidur..sy pula, memulakan operasi utk bekaln susu ammar esoknya.. sy keluarkan stok susu lama dr bhgn beku, rendam dlm air dan letakkn di bhgn bwh bersama2 susu yg sy perah hari ini.. (nanti sy buat entri ttg cara sy sediakn bekaln susu ammar..).

* biasa sy tidur dlm jam 11pg..

Ni la rutin harian sy sepanjng minggu (biasa isnin-jumaat) sabtu dan ahad biasanya sy ada dirumah.. jadi boleh menatap Ammar sepnjng masa…

P/s: sekarang ni selalu menanti2 sabtu dan ahad tiba…hee.. dulu2 x kisah sgt..

2 comments:

Umi said...

huhu.. sungguh padat... tu lum ada 2-3 anak mcm akak.. :D

Zaleha said...

K.Farah, semoga anak dididik dengan cemerlang ye.. =) Jaa xda anak lagi, so xtau bab2 nie.. terhibur bila membaca entry akak yang penuh informasi. Hee ;p