Friday, February 18, 2011

Basuh botol susu Ammar..rutin harian di malam hari...

salam semua..moga sentiasa di lindungi Allah swt...
Alhamdulillah..semlm smpi sudah brg yg sy order online di onebabyworld.com
sy beli sterilizer dan warmer utk Ammar..jenama littlebean..Alhamdulillah..dptla harga promosi RM159.90...

Ni la packaging sterilizer dan warmer yg sy order..
Alhamdulillah..x ambil masa lama utk dapat..

ni pula isi dalam.. dari kiri : warmer, then ada free botol susu littlebean dan last sekali yg besar tu la sterilizer..boleh muat 6 botol sekali masuk..


Kegunaan sterilizer:
- utk bersihkan botlol2 susu dan bunuh kuman..
- penggunaan nye pun mudah... mula2 masukkan botol2 yg da dibasuh kedalam bekas yg disediakan.. kemudian tutup dan on kan suis... mmg sekejap saja.. dlm 6 minit gitu..selesai proses sterilize...

* Sebelum beli sterilizer ni...selalu rebus botol2 Ammar ni dlm periuk besar.. kira2 dlm setengah jam selesai..ni cara lama..cara mak2 sy dulu... jadi agak penat.. sy pun amik la inisiatif membeli sterilizer ni utk memudahkn kerja2 sy..

Kegunaan warmer:
- utk memanaskan susu perahan (EBM) .. utk suhu pemanasan susu - 40 darjah celcius..
- utk memanaskan makanan ( ni mmg standby utk kegunaan Ammar da 6 bulan nanti) .. suhu pemanasannya pula 70 darjah celcius..mudah..cuma pusingkan knob/button tu ikut suhu yg tersedia.. penting suhu pemanasan ni utk mengekalkan nutrien susu/makanan..

ok..bawah ni sket demo utk sy share... (tlg betulkan yer kalo salah..)..


Langkah 1 : Basuh botol2

ok..ni pula sabun/pembersih utk botol Ammar..beli jenama Pureen di jusco.. harge kalo x salah RM19.90..ok..mmg sesuai utk basuh botol..

Langkah 2:  masukkan sedikit air dlm bekas sterilizer di bhgn bawah .( sori lupe nak snap pict)..then, susun molek2 botol dan juga penutup/ puting spt dlm gambar yer.

Langkah 3: tutup sterilizer dgn cermat..

Langkah 4: buka suis .

Langkah 5: biarkan proses sterilize bermula...nanti akn dgr bunyi Beep menandakan proses sterilize da lengkap / siap...senang kan...Alhamdulillah..memudahkn kerja sy.. almaklum..agak terkejar2 sekarang..huhu..terima kasih abang atas sokongan utk isterimu ini...

5 comments:

Nurul 'Uyun Binti Ahmad said...

botol yang auntie beli untuk ammar dah guna ke mar? =p

Yaqeen Ahmad said...

Alhamdulillah. Terima kasih Farah untuk entri ni. Aqeen banyak belajar dari pengalaman kawan-kawan ni.

Boleh buat 1 permintaan tak? Hehe... Untuk Farah tuliskan pengalaman bersalin, dari segi masa bukaan hingga bersalin, tanda-tanda bersalin Farah sendiri, kesakitan dan nikmat melahirkan, suasana di hospital, persediaan ke hospital dan di rumah, dan apa lagi yang Farah rasa perlu.

Maaf kalau agak keberatan. Teruja nak dengar pengalaman orang.

Kirim salam sayang pada Ammar. Cik Yong suka nama Ammar. =)

noorafzan said...

menarik ni..hehe!

Anonymous said...

Boleh sy tau awk beli brng little bean on9 di website mana,sy nk beli set strelize tp risau dgn web yg palsu.

Anonymous said...

tumpang lalu sis tertarik pulak selepas baca post akak ni, blh tau akak beli kat mane?