Wednesday, April 7, 2010

Diari Hatiku - Part 1

23 Mac 2010 (selasa)

Kul 9 pg arini tekak rs mcm hanyir sgt2..mcm tekak ni tgh menelan ikan mentah yg sgt byk… jadi, aku telan jer air liur ni.. minum air masak pun rasa hanyir lagi.. pastu duk layan la blog kekawan.. sambil2 tu tgk ler folder project.. kemaskini mana yg patut…
huhu~ mmg tak tahan tekak ni rs hanyir..aku duk mesej kat zarah..tanye ada ape2 blh dikunyah ker.. dtg tmpt die..dptla 3 biji gula2 hacks..lega sket tekak ni…em..ntahla, kepala ni pun senoneng sket… ni pun perut rs sakit…mcm nk membuang..tp x leh… huhu~
apakah ni tanda aku nk mengndng? aku pun x sure adakah sbb x sedap bdn camni – aku mengandung..? nak tgk tanda2 nye x blh lagi..biasa aku period 27hb..ni baru 23hb…x mau lah mengharap sangat..doa je jika ada rezki alhamdulillah~ insyaAllah…


24 Mac 2010 ~ 28 Mac 2010

Hari2 yg aku lalui spt biasa..Cuma ada masa tekak ku masih lagi terasa ada ‘ikan mentah’..mual2 rasanye..malu jugak dgn abang..yelah..kdg2 scr x sengaja termual depan nya..tp apa blh buat..bukan sengaja..abg pun naik pelik..tp dlm tempoh masa ni naluri keibuanku mengatakan sudah ada ‘zuriat’ dlm rahimku ini..namun aku biarkan..


29 Mac 2010

Saat ni kami berada di kampung.. awal pagi aku bgn pergi ke tandas..dgn niat nk cek UPT..sbb semalam slps singgah di Farmasi, beli lah UPT test..abg pun pelik..last-last aku bgtau la nak cek..sbb da lewat 2 hari..berkerut muka abang..sbb katanya terlalu awal nak cek..tp aku nak try juga..bukan degil..at least kalau tahu awal2 blh la berhati2 nanti..
Em, keputusan UPT aku negative..aku redha je..kejut abang bgtau dia..abang cakap tak mengapa..nanti try cek dlm 5 hari akan dtg..sbb aku blm datang haid lagi..so,aku ikut pendapat abang…


30 Mac 2010 ~ 4 April 2010

Kehidupan mcm biasa.. Cuma saat ni aku betul2 keletihan yg amat…penat dan malas nk buat keje..malas nk masak..tp gagahkan juga badan ni buat semua kerja2 tu… insyaAllah dlm keadaan ikhlas..cume penat sgt2..rs kalau ada bantal mesti terbaring terus.. pinggang sakit sgt2..lebih teruk sakitnya dari segugut..Rasa cam nk period pun ada..hem..tahan aja..depan abang aku x tunjukkn sgt kesakitanku ini..takut abang risau sgt2…
Aku terpaksa menangguhkan perancangn kami utk menghadiri kenduri walimah rakan ofis di Kulai pd hari sabtu tu...munkin kesan sakit pinggang , aku x mampu nk berjalan jauh..
Dalam masa yg sama aku selalu jer ckp dgn abang dalam perutku ini sudah ada ‘zuriat’ kita..abang suruh aku bersabar.. jadi aku bersabar..


5 Mac 2010

Pagi2 kat rumah aku selalu rs pening kepala..mcm nk tumbang… tp aku gagahkan diri…yelah, kena gagahkan badan ni juga..
Pergi kerja seperti biasa, cume rs mcm pening dan sakit pinggang yang amat…naluri ku mengatakan aku mengandung..tp selagi tak buat UPT lagi aku tak boleh berasa yakin..ptg selepas balik keje, aku singgah pasaraya beli bahan2 utk masak…kemudian tergerak hati nak masuk farmasi kat situ, belilah 2 set UPT.. plan 1 tu nk cek balik keje ni..lagi 1 utk esok pg.. sampai jer kat rumah, aku pun buat ujian UPT..terkejut sbb ada keluar 2 lines..means aku da pregnant..tp tak terlalu suka ..sbb line yg ke-2 tu samar2..so, msh blm confirm..

sementara tu selesai solat mahgrib ( time ni abang belum balik, jadi solat sorang2 jer..), aku masuk dapur..masak..!!
Dlm jam 8 lebih abang sampai..aku tak terus bagitau abang..yelah penat perjalanan dr psr gudang ke senai.. kesian..lepas mkn dan solat isyak time rehat atas sofa, sambil2 aku mengurut abang, aku bgtau la yg aku da cuba UPT , result positif..abang pun terbeliak matanya..sambil aku tunjukkan UPT kit padanya.. abang terus ajak aku pegi cek kat klinik..kebetulan mlm tu mmg rancang nk keluar jumpa Hasni ambil kek lapis yg ditempah..
Sebaik jumpa Hasni dan shbt2 di Insyirah, kami singgah di Poliklinik Penawar (24 Jam)..dpt jumpa doktor..aku buat UPT..alhamdulillah~ mmg positif..aku smpi bertanya hampir 5-6 kali pd doktor..

“Doctor, are you sure it is positive?”

“Yes, very..very ..sure..!!”

Aku pandang abang yg duduk disebelah ku..tersenyum syukur nampak diraut mukanya..
Aku menahan air mata dari mengalir..Sungguh Engkau Maha Memberi nikmat kepada sekalian hambaMu…Subhanallah..tiada ungkapan yg mampu aku ucapkan masa tu..sejurus menjelaskan bil rawatan, kami pulang ke rumah..sblm bertolak pulang,sempat lagi abang menelefon mak menyampaikan berita ni..mereka tumpang gembira..lantas terus berpesan pd aku supaya berhati2 dgn kandungan..jgn lasak2 buat kerja,jg pemakanan..insyaAllah mak (dua2 mak..)..!! pulang ke rumah dlm keadaan tersenyum syukur…Alhamdulillah~

20 comments:

Hanisah Binti Mohamad Ali said...

Salam kak..
saya pon tumpang gembira...tp xsegembira akak kot...tp gembirala...
hahah
Alhmdulillah.....akan bertambah ahli Sakinah....hehehe...
Moga Allah peliharamu di bawah Naungan RahmatNya....
jaga diri ya kak.....
Doakan saya dipermudahkan juga urusan2 masa hadapan ye kak!!!
Luv kak Farah....

salfiza baek said...

salam kak farah!!!
alhamdulillah tahniah ^_^
jg diri molek deh...

p/s:sy tumpang gumbira!!

isma said...

Alhamdulillah. Berita gembira juga untuk kami adik-adik ketenangan kak :) Jaga diri and pregnancy akak. Jangan lasak2 ye..Moga Allah permudahkan urusan akak.. Miss you so much naqibahku :)

angahfarah said...

salam hanisah, salfiza n isma...
syukran krn mendoakn akk..insyaAllah..moga urusan kalian juga dipermudahkan..
mohon maaf akk x berkesemptn attend usrah di insyirah mlm td..kesihtn x mengizinkan..huhu~ rindu sbnrnye nk jumpe shbt2 semua..take care all my dear..

miss j said...

waa..kenapa sy baru tau :(
tahniah yer..
pasnie ad gak reason nk g SENAI

CiTi@@N said...

salam farah..tahniah..gembira dgr org pegnant nih..bila turn kami nk dgr berite cmnih..anyway..jg diri & baby tuh bebaik..

angahfarah said...

salam jun..
thanks sbb wish yg baik2 jer utk akk..moga awk pun baik2 aja..
sila la ke senai..da pelawa da b4 this..malu nk dtg..hihi

angahfarah said...

salam, thanks CTAAN..
insyaAllah, sabar dan yakin kpd Allah..insyaAllah perbaykkn doa ..

sil said...

Salam.
tahniah ya utk korang berdua :)
Cepat rezekinya.Alhamdulillah..

angahfarah said...

salam s.i.l,
alhamdulillah ..rezeki Allah swt utk kami..doakn kami yer..
syukran atas ucpn..

Siti Hasunah Mohammad said...

salam kak....
sayang akak~~~~
air mataku menitis terharu....(T_T)
subhanallah, alhamdulillah...

cik sara said...

Salam...
Tahniah kak Farah dan suami..
di atas anugerah ALLAH yang tak ternilai itu...
Jaga kesihatan..Jaga Kandungan...
Tahniah Kak...

tintamutiara said...

salam farah. tumpang gembira juga.

angahfarah said...

salam sunah..syukran ats doa yer..hope ursn awk dipermudahkn..insyaAllah..akk jg pemakanan n kesihtn... syukran!

angahfarah said...

salam sara..
thanks yer..alhamdulillah~ rezki Allah swt utk kami..insyaAllah akk kan jg kandungn ..doakn yg terbaik utk kami yer..

angahfarah said...

salam kak na..
alhamdulillah..syukur! hope urusn akk juga dipermudahkan yer..

Umi said...

terlewat lak baca berita gembira nie... TAHNIAH ye dik.... jaga diri tu... masa ni, mcm2 dugaan tau..... pil asid folic ada dpt kan dari klinik... amalkan, jgn miss... lagi2 klu tgh xde selera makan tu..... jgn lupe buat buku merah di klinik gov....

Nana said...

salam farah, congrats!

suspen je aku baca diari ko laju2 smpai bawah.

dah tu terharu mcm nak nanges same.haha terlebih feeling suda

pasni xleh wat keje berat2 tau, aku tau ko ni cmne degil.huhu.tp kali ni kena dgr ckp aku.
take care!

angahfarah said...

salam kak umi..thanks for ucpn..insyaAllah..sy rajin bertanya dgn kakak2 yg berpengalamn kat sini..alhamdulillah~ asid folik sy slalu mkn..and akan buat buku merah bile da 12 minggu..sy akkn terus msk blog akk utk info2 yg lain..thanks

angahfarah said...

salam nana..
alhamdulillah~ da tertunai hasrt ko nak jadi aunty nana..hihi~
ye..ye..aku dgr ckp ko ni..hihi~