Thursday, April 8, 2010

Majlis Silaturrahim dgn rakan ofis suami..

mSalam kembali,
Alhamdulillah~ dgn rahmat dan izinnya dpt sy mencatat kali ni..syukur atas nikmat iman dan Islam yg diberikanNya.. Selawat serta salam kpd Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga baginda..

Terlebih dahulu, sy mengucapkn ribuan terima kasih kpd semua rakan2 yg mendoakn kesejahteraan sy sekeluarga..hope urusan anda semua dipermudahkanNya..

Sekadar memenuhi permintaan suami..yg minta sy upload bbrp gmbr semasa majlis jamuan ringan bersama rakan2 ofisnye di pasir gudang pd 2 minggu lepas..saat tu sy bekerja hari Sabtu setengah hari, balik kerja saja terus membeli bhn utk membuat roti jala dan kuah kari.. (menu ni request dr ofismate suami..jd sy buat la ..).. setiap seorg rakan2 ofis suami juga membawa bbrp makanan masing2 disamping ada buat BBQ sekali..

Jamuan sepatutnye mula jam 5.30ptg..dek menunggu rakan2 yg lain, dlm jam 6.40 ptg baru la mula..itupun belum blh makan lagi..menunggu mkn2 yg dipanggang siap..

Masuk waktu Maghrib saja, kami pun solat berjemaah..Alhamdulillah~ suami menjadi imam..rs syahdu pun ada..Alhamdulillah~

Dlm pada tu, dpt juga kenal2 dgn rakan2 suami.. yg paling sy x blh lupe berkenalan dgn 3 org non-muslim …mereka ni tiada pegangan agama..smpi ada salah seorg mrk berkata “ sy percaya pada alien..!!” em, dalm masa ni sy cuba mendekati mereka..lakukan apa yg mampu..!! Alhamdulillh~ saat tu kami buat jamuan di balai serbaguna , jadi ada la rak buku2 dan majalh..kebetulan sy ternmpk salah seorg mereka membelek sebuah buku “ Modul Keluarga Sakinah” ..nmpk tekun saja..sy terus menegur, “wah..pandai yer you baca bahasa Arab?” walhah masa tu dia sedang membaca tafsir Quran..munkin dalil2 utk bab perkahwinan… “ Eh, mana ada I baca die punya maksud saja..” “oklah tu, at least you berminat nak membaca..oh.kalau you nak tahu, yg bahasa Arab ni adalah petikan ayat dari kitab kami, Al-Quran..”.. “ oh..” dia memberi respon positif…sy biarkan die membaca..nmpk tekun sgt..satu persatu helai buku tu diselak tanpa jemu..dlm hati sy berdoa, “Ya Allah , kau berikanlah hidayah kpd nya..” ..

Tak smpi 15 minit, die menoleh ke arah sy dan bertanye bbrp soalan berkaitn perkahwinan dlm Islam..sy cuba menjawab sebaik munkin, muka nya berpuas hati..nasib baik suami ada di sebelah..dpt la back-up jwpn2 sy td…sy bertanya la apa jenis buku yg die suka baca..dia ckp buku2 legend cina..em,.sy pun mencadangkn dia mencari buku2 ttg lagenda cina dulu –wong feng hong krn lagenda ni amat terkenal di sana., walaupun beliau seorng muslim…byk impak yg blh membantu nya bila membaca buku tersebut...insyaAllah..

Jamuan berakhir dlm jam 10.30 mlm, kami bertolajk balik senai sejurus sy siap membantu membasuh pinggan dan mangkuk..

Sikit aja sy mampu mencatat..kadar keterlaratan sy tidak begitu baik..!! kepala sedikit pening.. moga pertemuan sy dan rakan2 ofis suami dpt menjalinkn hubungn silaturrahim..mudah2an..amin~

kelihatan sy bersama rakan non-muslim


makanan yg dihidangkan


BBQ dikendalikan oleh rakan lelaki..


nmpk x satu periuk kuah kari dan satu tupperware roti jala..
Alhamdulillah~ laku juga roti jala sy..


sesi makan-makan..

5 comments:

noor afzan said...

salam farah..
wahhh..gigih ye buat roti jala..

angahfarah said...

salam afzan..huhu`mmg gigih..rs nk tercabut kaki ni..sib baik cik abang tolong..hihi~

Umi said...

wah... rajin dia buat roti jala... laku lak tu.. mesti sedap kuah tu... :)

eh, eh.. balai kat pasir gudang tu, balai apa yerk? nape tak info akak, nak join gak.. hehee.. akak kan dok pasir gudang.. :D

angahfarah said...

salam kak umi..
hihi~ penat gak buat roti jala ni..kuah kari ayam.time tu sy x cinfim sy preggy..sbb tu pas bersungguh2 buat roti jala ni penat semacam..lau tau awl2 sy buat kuah jer..cicah dgn roti biasa..hihi~

oh..kat taman mawar kak..dewan tadika kemas..tumpag kat situ..hihi~nanti yer..lau ada lagi..sure sy bgtau..hihi
p/s:sy rajin gak ke surau sri alam..dgr kuliah agama tiap2 ahad pagi..jemputla dtg yer kak..

Umi said...

OO.. rajin ye dia gi dgr ceramah.. klu akak available, ok je nak ke seri alam tu.. tp, ada 2 hbag la plak... ekekeke...