Tuesday, September 21, 2010

My 6th Check-Up !! - ( 28 Weeks)

Salam semua,


Alhamdulillah…kini kandungan sy sudah memasuki usia 28 minggu @ 7 bulan…Rasa sekejap saja masa berlalu… syukur diberi nikmat merasai alam kehamilan ini…



Semalam petang, sy terpaksa mengambil cuti setengah hari kerana ada check-up di klinik desa .. kira2 jam 2 ptg sy sampai di sana..sblm ni pertemuan sy biasanya di pagi hari..tp sy lebih suka datang belah petang kerana tak begitu ramai ibu2 yg dtg…

Macam biasa prosedur utk pemeriksaan..perkara2 yg diambil:
1) Urine test = ok..air kencing bersih.

2) Tekanan darah = 100/70 (normal)

3) HB = ni turun sgt…mungkin sy da jarang makan makanan yg menambahkan darah… 10.6mg%… mmg kena telan ubat iodine tu 2 biji sehari..sblm ni sebiji jer..sbb masih atas 11mg%...insyaAllah..next check-up mesti naik…

4) Berat badan = yang ni sy tak pasti la..penimbang kat klinik tu rosak ke..sbb bila timbang..naik mendadak…huhu.. naik 3.5kg..so,berat bersih sy kini..52.5kg.. abih kena tegur dgn nurse….sbb bulan lepas da naik 3kg…sepatutnya dlm sebulan..kena naik 1kg je…salah sy ke sy berselera makan? Bukan makan apa…hanya makan nasi aja..bila mengadu dgn mak..mak ckp..lebihkan makan roti dan buah2..kalau makan nasi satu senduk kecik aja…

5) Semalam juga, kena inject TT –utk elak kancing gigi..ni injection yg kedua dan terakhir utk ibu2 mcm sy yg baru nak dapat anak sulung…x sakit sangat..cume rs kebas ..

6) Nurse check heart beat baby… alhamdulillah..baby normal..siap bergerak2 masa nurse pegang2 perut…hee.

7) Tinggi rahim pun ok..alhamdulillah..


Bawah ni ada info tentang perkembangan janin di usia 28 minggu…

How your baby's growing:


By this week, your baby weighs two and a quarter pounds (like a Chinese cabbage) and measures 14.8 inches from the top of her head to her heels. She can blink her eyes, which now sport lashes. With her eyesight developing, she may be able to see the light that filters in through your womb. She's also developing billions of neurons in her brain and adding more body fat in preparation for life in the outside world.


Janin usia 28 minggu sebesar kobis bunga china ini...

Bermula hari ini..sy da kena rekod pergerakan baby..dalam masa 12 jam bermula 9 pagi ~ 9malam..baby kena ada pergerakan sebnyk 10 kali..insyaAllah..stakat ni baby ummi ni aktif menendang...
Dan juga start bulan depan saja..sy da kena datang klinik 2 minggu sekali… next appointment pada 7hb Oktober…. Moga dipermudahkan…

3 comments:

noor afzan said...

salam farah..
pejam celik pejam celik dah 7 bulan dah usia baby ko.
Alhamdulillah, nampak macam segalanya ok je kan.
semoga akan terus ok. erm, abg khai still kat spore lagi ke?

angahfarah said...

wslm afzan..aah..aku pun x sangka..sekejap je masa berjalan..
insyaAllah..doakn semuanya baik2 aja...
aah..still kat singapore.. xpe..aku da biasa survive..ko kan tau aku mcmane..hee..
tp ape2 pun.. hopefully aku n baby selmt...hehe..

Mutiara Bernilai said...

salam
akk, semoga dpermudahkan..
jaga diri n baby leklok neh..


hope 2 see u soon.. :)