Monday, October 25, 2010

SENARAI BARANG-BARANG IBU DAN BABY...

Salam semua,


Alhamdulillah… syukur kepada Allah swt atas nikmat Iman dan Islam yg diberikan kepada kita semua…

Entri kali ini, sy ingin berkongsi ttg persediaan kelengkapan barang2 untuk ibu bersalin..ini khas kepada rakan2 yg kini melalui dan akan melalui fasa spt saya sekarang…

(terima kasih kepada afzan atas permintaan beliau meminta sy kongsi persediaan sy kini..beliau risua kakaknya tidak buat preparation lagi..)…insyaAllah ye afzan..mana yg blh dikongsi…kita kongsi bersama…

Baiklah, sy akan listkan satu persatu ( senarai2 dibawah dibuat oleh sy sendiri...ada juga sy bertanya kpd rakan2 di tmpt keje..terutamanya kakak2 yg baru melahirkn ank.. sekiranya ada brg2 yg anda rs perlu tambah ikut keperluan masing2 , rasanye tiada masalah)..




Sy kategorikan kpd 2 bhgn..

Bahagian pertama- senarai lengkap barang2 keperluan asas baby dan ibu .

Bahagian kedua –senarai barang2 yg penting / perlu dibawa ke hospital..


- SENARAI PENUH BARANG-BARANG BABY :
1) Pampers ( pilih yg newborn punya)

2) Kain Bedung ( 20 helai )

3) Kain Barut (12 helai jenis tali + 3 helai jenis gam (senang utk dipakai ke klinik nanti)..

4) Kain Lampin ( 12 helai)

5) Baju T-shirt baby ( 3 helai lengan pendek + 5 helai lengan panjang) – pilih saiz new born. Sy pilih warna putih, cream dan biru..

6) Seluar Baby ( 2 helai seluar pendek + 6 helai seluar panjang) .. ni pun ambil saiz newborn..

7) Sarung kaki dan sarung tangan ( 5 pasang)

8) Topi kain ( 3 helai)

9) Tuala mandi baby ( 1 helai)

10) Tuala muka ( 1 helai)

11) Selimut baby

12) Set tidur baby (tilam + bantal + bantal peluk )

13) Alas getah/ changing mat ( 1 helai) - * guna masa utk alas baby masa tukar baju seblm / slps mandi

14) Tab mandi baby

15) Set mandian baby

16) Tisu basah

17) Cotton Ball + putik kapas

18) Bekas bedak

19) Minyak Telon / YuYi.

20) Botol susu baby (utk standby) –sy beli 1 yg saiz kecik. Baki botol susu lain, ambil dr set Pam susu yg sy beli aritu..

21) Beg isi barang2 baby



- SENARAI PENUH BARANG-BARANG IBU :

1) Minyak & Air selusuh

2) Kain Bengkong

3) Stokin ( 3 helai)

4) Pad biasa / Maternity Pad

5) Set bersalin ( jamu2)

6) Tungku ( batu/ garam bukit)

7) Pati ikan haruan

8) Jeli Gamat

9) Set Pam susu – alhamdullah..de selamat beli da;..

10) Bakul


- SENARAI BARANG-BARANG YANG PERLU DI BAWA KE HOSPITAL :
* UTK IBU *

1) Kad Pengenalan

2) Kad Merah ( kad lawatan klinik)

3) Baju/ Blouse ( 5 helai) – jika boleh cari atau bawa baju yg berbutang di depan.. mudah utk menyusukan baby nanti..

4) Kain Batik ( 3 helai)

5) Baju / Seluar Dlm ( 5 helai)

6) Tudung

7) Stokin

8) Tuala Mandi / Tuala muka

9) Peralatan Mandi (sabun, ubt gigi, pencuci muka, dll)

10) Materninty Pad

11) Selipar

12) Sweater @ baju sejuk

13) Minyak angin

14) Air Zam-zam / Air selusuh

15) Termos Air panas

16) Makanan / Minuman ( roti, kurma ,susu, air masak)

17) Al-Quran / tafsir

18) * Majalah / buku

19) *Camera / Handphone (utk rakam detik2 indah)

** semua barang2 ibu dimasukkn dlm bakul **


• UTK BABY *

1) Pampers baby – bawa dlm 6 helai

2) Baju – 4 helai ( 2panjang + 2 pendek)

3) Stokin / sarung tgn - 4 pasang

4) Topi – 1 helai

5) Selimut / bendung – 2 helai

6) Barut – 5 helai

7) Set mandian

8) Tuala mandi

9) Tisu Basah.

10) Minyak telon /Yuyi..

11) Cotton Ball / Putik kapas

** barang2 baby dimasukkn dlm beg**


p/s: seelok2nya barang2 baby spt baju, seluar, barut, bedung, selimut, tuala, sarung tgn n kaki dibasuh terlebih dahulu..menggunakan detergen khas cucian utk baju baby…..alhamdulillh..setakat ni sy da setel membasuh.. ini saja yg sy rs list diri sendiri…jika ada kawan2 nk tmbh..mmg dialu2 kan…

13 comments:

noor afzan said...

salam farah..
terima kasih atas informasi ini.
lengkap dong!
haha..

k, ti aku share dengan akakku.
=)

Umi said...

salam, dik.. dari entry2 farah, farah mmg begitu xcited utk kelahiran baru nti.. akak doakan semua selamat, ye..

botol susu tu, kena beli lagi nti tu, utk stok bila farah dah naik kerja... pengalaman akak sebelum nie, stok susu, akak simpan dlm botol susu.. ada setengah org, simpan dlm bekas dadih.. tgk keselesaan masing2... =)

angahfarah said...

wslm Afzan..
no problm..ni pun aku dpt sbb slalu duk tanye2 kakak2 blogger + ofis..selain baca la sket kat tenet..moga berguna utk kakak ko and diri ko nanti..heee.

angahfarah said...

salam kak umi..
Alhamdulillah..persediaan brg2 blh dikatakan lengkap.. cume menunggu masa aja kak..

InsyaAllah, mmg plan nk tambah lagi botol susu tu.. aah..ada sy baca org simpan dlm bekas dadih.. akk n baby sht? upload ler gmbr baby...mesti comel mcm hero2 akk sblm ni..heee

Najwa Salwana said...

Salam Farah,

Cukup lengkap dah checklist ni.

Cuma akak nak kongsi pengalaman akak.
Kalau boleh tambah lagi tuala mandi bayi tu. Dalam 3-4 helai ok dah. Baby baru lahir ni biasanya kerap poo poo. Kadang2 tu lepas mandi tak sempat pakai lampin dia dah poo poo kat tuala. Klu baby lelaki pulak kdg2 selalu ter pee pee..huhuhu.

Jadi penting juga ada 3 @ 4 helai tuala mandi.

Tuala muka baby pun klu boleh tambah skit lagi. byk kegunaannya nanti. Lagipun baby ni kadang2 termuak susu.

Klu boleh guna minyak telon ye sbb minyak YUyi tu panas jugak utk baby tau. sian pulak kat baby nanti.minyak yuyi tu mmg elok sbnrnya.Irsyad dah 9 bulan akak guna juga Yuyi klu dia kembung.

angahfarah said...

salam kak wawa..
sgt2 berguna ilmu yg akk share tu..insyaAllah..nanti sy tambah yer..thanks a lot..

aidaberdesup said...

air selusuh tue ape yer..?
mcmana nk dpt...?

Anonymous said...

wah..sggh detail sekali!
perlu catit nih..nk beli brg2 time expo mama&baby =D

thanks 4 sharing.. - k.apau

nad said...

pinjam post k!

shazilia said...

salam..thank for ur information..tp nk bgtaw spjg sy keje kat hopsital ni, mmg x digalakkan minum air selusuh sbb ia akn menambahkan kesakitan pd ibu yg nk bersalin tmbhan plak bila tgh kontrak...mmg sakit sgt2...ni atas pgalaman pesakit yg besalin kt hospital taw...tq

PoohGumux said...

salam kenal...minta izin nak copy checklist brg ibu n baby boley?

norfadlina said...

Salam.....thanks for sharing...nak mintak izin guna info nie sebab eina tengah pregnant anak first...so info nie sangat berguna

tq :)

norfadlina said...

Salam.....

Thanks atas info...mintak izin guna info nie sbb eina tengah mengandung anak first...so tak tau sangat apa nak di beli...so info nie sangat2 bermanfaat

tq :)