Friday, April 2, 2010

Panduan Melangkah ke Fasa Baru (Bahagian 2)

Salam,
Alhamdulillah~ syukur ke hadrat Ilahi atas nikmat iman dan Islam yg dikurniakan kpd kita semua..Selawat serta salam ke atas junjungan Nabi Muhamad saw serta keluarga baginda..
Kali ni sy akan sambung entry sblm ni berkenaan “ Persiapan Menjelang Perkahwinan”.. jika sebelum ni sy lebih tekankan kepada urusan dokumen2 (sbb pd sy ia lebih penting..jadi niat utk uruskn cepat..).

Ok, di bawah ni senarai perkara yg perlu dilakukan sejurus urusan dokumen selesai ataupun urusn yg blh dilakukan di masa yg senggang.. (depend pd jadual harian kita..bwh ni sekadar perkongsian peribadi sy saje..)

1) Senaraikan nama tetamu jemputan.

Jika boleh, senaraikan nama2 tetamu yg ingin dijemput.Mcm sy sebelum ni listkan nama2 jemputan mengikut kategori.. cth rakan2 mekanikal , rakan2 persatuan dan kelab, rakan2 lama (sekolah). Kini teknologi Facebook ,twitter, friendster dll byk membantu mencari maklumat..


2) Tempah kad jemputan

Setelah menyenaraikan nama2 tetamu, bolehlah anggarkan brp jumlah kad yg ingin ditempah.. sekurang2nya tidak berlaku pembaziran.. dulu sy tempah kad lain2 utk tetamu di Taman dan rakan2…utk tetamu di Taman sy menempah dlm 800 keping ( urusan kad di kwsn taman diuruskan abah.thanks abah..!) dan utk rakan2 pula dlm 300 keping kad sy sendiri tempah di skudai..sy memilih kad yg amat simple tp pd sy ia menarik .. ekonomi yg paling penting.. !!! Biasanya utk tempahan kad ni makan masa dlm 2 minggu ( ni termasuk la final checking utk draft design..) alhamdulillah~ sy deal dgn pencetak kad by email saja..hanya send softcopy utk sy approve.. mudah.. tidak perlu sy kerap dtg ke sana..

design kad yg sy pilih..



3) Tempah Baju Nikah / persalinan semasa Jamuan

Berkenaan dgn baju pula, dulu sy byk juga minta pendpt rakan2 .. terutamanya housemate (ipah and ida)..Senang citer mcmni, jika tempoh majlis lambt lagi..adalah lebih elok anda menempah bajunya..jika majlisnya hampir tiba, seelok2nya beli siap.. sy memilih utk membeli siap – sepasang jubah putih ada sikit manik2.. Alhamdulillah~ xla mahal seperti baju2 lain..RM80.00 (time tu jualan jubah utk jemaah haji..jadi sy bernasib baik dpt la sepasang..)utk persalinan semasa majlis pun begitu..sy hanya sewa saja.. Yg penting kena pastikan dgn psgn anda warna tema pakaian..risau jika miscommunication , si dara warna lain..si teruna warna lain..(tp sbnrnye xde maslh pun..cume agak pelik sedikit)..
Gambar hiasan (ni bukan kepunyaan sy..jubah sy ringkas saja..)



4) Tentukan konsep majlis

Teringat kata2 sorang pakcik semasa rewang majlis sy..time tu dia ditugaskan menghias khemah di luar rumah.. pakcik tersebut memanggil sy , “ cik pengantin..cik pengantin, ni tema majlis warna ape?” sy jwb la, “ oh..warna kuning emas dgn coklat cik..”.. “oh..nasib baik ckp..pakcik da nk pasang warna hijau taik itik ni..hehe”.. rupanye bergurau pula pakcik ni.. sbnrnya konsep ni depend pd masing2..ada yg ingin buat konsep taman, dll…ada yg plan nk buat kat dewan,mcm sy buat di rumah saja..mudah..konsep warna juga harus ditekankn..at least tidak lari dr tema…



5) Tempah photographer

Sy membuat tempahan photographer dgn niat utk merakamkan kenangan majlis sy bersama keluarga dan rakan2..agak susah jugak jika minta adik2 sy yg snap picture..sbb tuan rumah kebanykknnya sibuk.. sy hanya ambil 3 roll saja.. sy tiada panduan utk memilih photpgrapher..Cuma jika boleh anda followup utk tahu brp lama proses gmbr siap dicuci, ada disertakan CD, and jika bernasib baik munkin ada special gift dr mereka..mana tau..!!
sekadar hiasan



6) Barang-barang hantaran.

Munkin semasa majlis nanti,aka nada brg2 hantaran perlu disediakan walaupun masa bertunang sudah membalas bbrp dulang..ini terpulang kpd dua2 pihak..jadi di sini perlu menyediakan budget utk membeli brg hantrn…
Gambar hiasan juga

p/s: sy rs setakat ni dulu perkongsian sy.insyaAllah, jika berkesempatan, sy akan cuba sambung di bahagaian 3..moga dpt membantu..insyaAllah..

2 comments:

Umi said...

eh, eh... baru nak buat majlis eh? (sambil2 garu2 kepala...) ... bila majlis tu? akak tak baca entry yg dah lepas2 nie.. :D

angahfarah said...

salam..
eh..x la kak..ni panduan utk kekawan sy..ada yg duk tanye..senang citer sy buat entry ni.memudahkan mrk jgk..
majls sy da lepas la kak..bulan 12 thn lepas..hiihi